Ontslagen? Dit is wat je moet weten over de beëindigingsovereenkomst en transitievergoeding
Wordt u ontslagen door uw werkgever? Mogelijk heeft u recht op een transitievergoeding vanuit uw werkgever. Dit een vergoeding die dient ter compensatie voor uw ontslag en is wettelijk vastgelegd.
Er zijn diverse redenen waarom u kunt worden ontslagen, denk hierbij aan ontslag vanwege bedrijfseconomische omstandigheden, ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, ontslag met wederzijds goedvinden.
Wat is een beëindigingsovereenkomst?
In het geval dat u wordt ontslagen met wederzijds goedvinden worden alle afspraken die hierover zijn gemaakt tussen u en uw werkgever opgenomen in een beëindigingsovereenkomst, ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd. Alle gemaakte afspraken worden in deze overeenkomst opgenomen, zodat nadien alles terug te lezen is en er van beide kanten akkoord is.
Het volgende wordt opgenomen in deze overeenkomst:
- Alle gegevens worden genoteerd van beide partijen (naam en adres van de werkgever en werknemer);
- De reden van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst;
- De datum vanaf wanneer het contract wordt beëindigd;
- De hoogte van de transitievergoeding die de werkgever zal ontvangen;
- Dat er geen dringende reden is van het ontslag van de werknemer en dat het contract met wederzijds goedvinden wordt beëindigd;
- De datum waarop het geld wordt overgemaakt naar de werknemer;
- Tevens wordt ook vermeld dat de werknemer twee weken bekentijd heeft;
- Plaats en datum van ondertekening van de overeenkomst.
- Op de website van het UWV is een model beëindigingsovereenkomst te vinden.
Hoe hoog is de transitievergoeding?
Zoals hierboven benoemd is, is de hoogte van de transitievergoeding afhankelijk van uw bruto maandsalaris en het aantal jaren dat u bij de werkgever heeft gewerkt. Per gewerkte jaar heeft u recht op 1/3e bruto maandloon. Wel geldt er een maximale vergoeding van €84.000 euro (dit was het maximale bedrag in 2021). In het geval dat u boven dit bedrag uitkomt, dient uw werkgever u maximaal één bruto jaarsalaris te betalen.